memula goggle nengok la apa yang best selalu popia biasa jew kn..emm tenampak la popia vietnam yang wat ngn rice paper tu emm sedapnya..tapi kalo aku buat sure hubby x mo makan ..so,aku buat yang gureng punya la ...
Memula nengok lam peti ais memang ada kulit popia tapi lam stok peti ais aku ni just ada yang kecik nye size yang besor aritu abis aku buat popia nestum...emm belasah jew la bukan nak masuk pertandingan popia goreng pun yang aku tau nak masuk lam perut laki aku ja ~ haha :)
belek2 resepi alah sama ja semua aku pun xdak idea sangat pun dah tepu pale hotak buat apa yang ader je la...aku hiris la carrot & timun halus2,isi ketam belah dua sbb kulit tu kan size kecik kang 'tejojoi' kuo plak...hehe
tu jew la ,simple toi popia aku ni ..tapi sesiapa yang nak resepi boleh jew aku jenis yang x kedekot ilmu punya olang ~haha
Resepi Popia Isi Ketam
Bahan-bahannya :-
kulit popia (size kecil @ besar )
isi ketam ( potong 2 )
1/2 lobak merah (hiris halus)
1/2 timun (hiris halus)
kuning telur ( sebagai gam )
minyak untuk mengoreng
Cara-caranya :-
memula kulit popia tu keluakan dari peti ais biar sekejap pastu :-
- Kulit popia dilerai dan diletakkan di dalam pinggan.
- Letakkan isi ketam, lobak merah dan timun diatas kulit popia.
- Lipatkan seperti membuat kuih gulung. Gamkan dengan kuning telur tadi.
- Panaskan minyak yang banyak dan gorengkan popia dengan api yang sederhana.
- Balikkan popia supaya masak rata.
- Apabila nampak kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.
- Hidangkan dengan sos cili.
Kulit popia ni size yang kecil
lobak merah & timun
isi ketam
Letakkan isi ketam, lobak merah dan timun diatas kulit popia
gulung kan dan gam ngan kuning telur
Lepas tu mengkome gureng kan la ia,pasti mengkome semua tak sabo nak makan kalo panas2 lagi sedapp ooo....aku buat ikut isi ketam tu 1 paket isi ketam tu leh la dapat setalam lebih kuang 30 lebih ketui popia macam ni :-
------------------------------------------------------------------------------
SELAMAT MENCUBA POPIA ISI KETAM
No comments:
Post a Comment